Właściwa dieta poprawia pracę mózgu a zła osłabia
Ludzie wciąż poszukują diet, które wpłyną pozytywnie na ich ciało wzmacniając je, uodparniając lub przyczyniając się do pozbycia nadwagi. Lecz nie każdemu przyjdzie do głowy, że właściwa dieta może wpływać także na pracę ludzkiego mózgu. O mózg należy dbać, gdyż starzeje się on tak samo jak ciało człowieka. O ciało zazwyczaj dbamy starając się je wzmocnić, jak i zachować młody wygląd.
A co z mózgiem? Niestety o mózg dbamy znacznie rzadziej lub wcale o nim nie myślimy i o niego nie dbamy. Tylko wciąż narzekamy, że brak nam koncentracji, albo że w zastraszającym tempie pogarsza się nam pamięć. Powodem może być nie tylko starzenie się mózgu wraz z wiekiem, lecz także niewłaściwe o niego dbanie.
Jak zadbać o swój mózg?
Możemy zadbać o kondycję swojego mózgu włączając właściwe odżywianie, które będzie usprawniać jego pracę. Badania naukowe wykazują, że istnieje wielka zależność pomiędzy aktywnością umysłową a odżywianiem.
Lecz o kondycji mózgu decyduje również zdrowy tryb życia, a więc odpowiedniej długości sen i dotlenianie mózgu poprzez ruch na świeżym powietrzu. Unikanie stresu, zwolnienie tempa życia, ćwiczenia umysłowe, unikanie używek, ochrona organizmu przed depresją, to również bardzo ważne czynniki wpływające na pracę mózgu.
Czego potrzebuje ludzki organizm?
Organizm człowieka potrzebuje witamin i minerałów, a te dostarczane są wraz z pożywieniem. Niedobór można wyrównać również poprzez suplementy diety w postaci pigułek. Gdy zabraknie w organizmie człowieka tych niezbędnych substancji wówczas starzeje się mózg i całe ciało. Na poprawne funkcjonowanie pracy mózgu wpływa obecność minerałów i witamin z grupy B. Witamina B zwana jest też „tiaminą” i każdy jej rodzaj za coś odpowiada. I tak na przykład:
– witamina B 1 odpowiada za przenoszenie impulsów nerwowych
– witamina B 3 pomaga zachować koncentrację i dobrą pamieć
– witamina B 5 wpływa pozytywnie na obwodowy układ nerwowy i pomaga zapanować nad nerwami
– witamina B 6 zapobiega depresji i starzeniu się komórek nerwowych
– witamina B 12 podwyższa sprawność umysłową, pamięć i koncentrację
Pracę mózgu usprawnia również witamina PP, D, E.
Jadłospis wspomagający mózg
Zdaniem naukowców właściwa dieta wpływa na cyrkulację krwi w mózgu. Zaś dobrze ukrwawiony mózg nie starzeje się tak szybko, nie traci swoich funkcji i rzadziej zapada na różne choroby, jak np. choroba Alzheimera lub Parkinsona. Bardzo duże znaczenie w odżywianiu ma obecność tłuszczów Omega 3, a więc zaleca się spożywanie tłustych ryb, śledzi i owoców morza. W diecie warto uwzględnić również jaja, fasolę i inne warzywa strączkowe, ryż zwłaszcza ciemny, pełnoziarnisty makaron, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, jogurt naturalny, prawdziwe masło, orzechy, migdały, surowe nasiona słonecznika i dyni, zieloną herbatę, jagody, borówki, aronię, maliny, wiśnie, banany, pomarańcze, winogrona, morele, brzoskwinie, awokado, zielone warzywa liściaste, pomidory, szparagi, oliwki, soję, otręby pszenne, mięso wołowe, mięso z indyka, olej lniany, olej z oliwek.
A także woda ma wielkie znaczenie w codziennej diecie, gdyż organizm człowieka w 2/3 składa się właśnie z wody. Dlatego każdego dnia powinniśmy pić jej około 3 litrów wliczając w to zupy, herbatę, czy soki owocowe.