Pięć wiosennych warzyw, które powinieneś jeść.
Dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, a co za tym idzie w ciągu dnia dostajemy więcej światła słonecznego niż wcześniej. Dojrzewają wiosenne warzywa. Jedzenie sezonowe pozwala czerpać największe korzyści z jedzenia, ponieważ otrzymujesz świeżo wyhodowane produkty pełne smaku i wartości odżywczych. Staraj się kupować lokalnie uprawianą żywność ekologiczną, ponieważ pomożesz również lokalnym rolnikom.
5 zielonych wiosennych warzyw, które powinieneś jeść
Wiosna nadchodzi i powinieneś poszukać świeżych wiosennych warzyw na rynku. Poniżej znajduje się lista 5 warzyw, które są niesamowite do jedzenia, a także są pełne składników odżywczych i wspierają układ odpornościowy. Najlepsze jest to, że są naprawdę łatwe do gotowania, jeśli chcesz sam gotować te warzywa.
Szparagi:
To nic trudnego, aby przygotować danie ze szparagami. Możesz dodać je do różnych rodzajów potraw, a także gotować na parze, pieclub grillować. Szparagi są wyjątkowo zdrowe. Jedna szklanka szparagów zawiera 114% zalecanej dziennej dawki witaminy K, która poprawia zdrowie kości. Zawiera również 66% kwasu foliowego, który pomaga w układzie sercowo-naczyniowym.
Awokado:
Awokado to niesamowite wiosenne warzywo, które jest zarówno zdrowe, jak i smaczne. Po prostu dodaj awokado do swojego ulubionego dania, dodaj do sałatek lub jedz surowe samodzielnie.
Filiżanka awokado zawiera 23% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego. Ma również karotenoidy prozdrowotne. Ponadto tłuszcz awokado jest w rzeczywistości kwasem oleinowym, tłuszczem jednonienasyconym, o którym uważa się, że zwiększa poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). W połączeniu z alfa-beta-karotenami i luteiną w awokado, staje się niezwykle zdrową żywnością, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza raka.
Brokuły:
Brokuły to kolejne zdrowe i uniwersalne warzywo, ponieważ można je gotować i dodawać do wielu pysznych dań. Brokuły idealnie pasują do sałatek, do potraw pieczonych, czy zup..
Brokuły to tak naprawdę jedna z najzdrowszych potraw, która nie tylko świetnie smakuje, ale ma także szerokie spektrum składników odżywczych. Ma składniki obniżające poziom cholesterolu, wspomagające trawienie, jest świetnym przeciwutleniaczem i środkiem detoksykującym, który może neutralizować i eliminować niepożądane zanieczyszczenia. Jedzenie brokułów może rozwiązać problemy z niedoborem witamin, pomóc kontrolować ciśnienie krwi, wzmocnić układ odpornościowy, a także pomóc w walce z rakiem.
Buraki:
Buraki to świetne słodkie bulwy, które najczęściej stosuje się w sałatkach. Buraki są pyszne, nawet gdy są spożywane na surowo, i zawierają wiele unikalnych składników poprawiających zdrowie, które są niezwykle rzadkie w innych produktach spożywczych.
Są również bogate w witaminy A, B6, C, wapń, cynk, żelazo, magnez, miedź, błonnik i inne składniki odżywcze. W ostatnich badaniach stwierdzono, że te składniki odżywcze pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawić przepływ krwi. Trenerzy odkryli sok z korzenia buraka, aby zwiększyć wytrzymałość w ciężkich sytuacjach treningowych. Jest to również warzywo przeciwzapalne i zwalczające raka.
Seler:
Pomimo swojego wyglądu seler może być bardzo atrakcyjnym dodatkiem do codziennej diety. Zawiera wysoki poziom witaminy C, witaminy B6, witaminy K, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Te witaminy i minerały pomagają zwalczać choroby i poprawiać zdrowie serca . Zawartość błonnika w selerze pomaga w trawieniu i pomaga schudnąć.
Bez względu na porę roku, zawsze staraj się znaleźć zdrowe lokalne warzywa. Pomoże twojej lokalnej gospodarce, a także środowisku, nie wspominając o twoim zdrowiu. Spróbuj sam gotować jedzenie zamiast jeść poza domem, częściej. Zapewni to, że będziesz jeść świeżą żywność organiczną. Pozwoli to również zminimalizować marnotrawstwo, oszczędzać energię i zaoszczędzić ciężko zarobione pieniądze.