Krótki przewodnik po witaminie D.

0
Share

Witamina prohormonalna, witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów, ponieważ odgrywa istotną rolę w metabolizmie wapnia w organizmie. Pozwala on na wchłanianie tego minerału w jelicie poprzez regulację poziomu wapnia we krwi. Witamina D reguluje wykorzystanie wapnia w zależności od potrzeb organizmu.
Organizm może syntezować witaminę D bezpośrednio przez skórę. Pod wpływem działania promieni ultrafioletowych słońca nasz organizm produkuje witaminę D3, która jest przekształcana przez wątrobę i nerki w jej aktywną formę dla organizmu.
Witamina D, w odróżnieniu od innych składników odżywczych, może być przechowywana w organizmie w tłuszczach wątrobowych, które mają być stosowane w zależności od potrzeb organizmu.

Słońce. Główne źródło witaminy D.

Udowodniono, że ekspozycja na słońce może zapewnić 80 do 90% zapotrzebowania na witaminę D. Prosta ekspozycja rąk, przedramion i twarzy przez 10 do 15 minut między 11 a 14, 2-3 razy w tygodniu, byłaby wystarczająca do zapewnienia przyjęcia witaminy D.

Uzupełniające źródło witaminy D.

W rejonach świata, które nie mają wystarczającej ilości słońca przez cały rok, niezbędne jest uzupełnienie witaminą D od około października do kwietnia. Jednakże, aby zapewnić odpowiednią dawkę witaminy D, nie jest konieczne codzienne przyjmowanie tabletek. W przypadku przyjmowania suplementu w postaci płynnej możliwe jest przyjmowanie dawki tygodniowej lub nawet miesięcznej.

Jest to również dość praktyczne dla osób starszych, które często mają dużo suplementów lub leków do zażycia każdego dnia.

Która witamina D jest najlepsza?

Według najnowszych badań najbardziej efektywną formą witaminy jest witamina D3, w postaci płynnej. Rzeczywiście, tabletki lub kapsułki mogą nie rozpuszczać się prawidłowo, co powoduje niewystarczające dawki, zwłaszcza, że witamina D może być wyeliminowany w stolcu, zanim został on metabolizowany.
Ważne jest również, aby przyjmować samą witaminę D, nie mieszając jej na przykład z wapniem lub suplementem multiwitaminowym. Dlatego zaleca się spożywanie go samemu na koniec wieczornego posiłku.

Źródła żywieniowe witaminy D.

Najbogatszym pokarmem w witaminę D jest grillowany lub kuszony łosoś, a następnie łosoś w puszce, grillowany tuńczyk błękitnopłetwy, grillowany pstrąg, mleko krowie, wzbogacone mleko sojowe, jaja, itp.

Skutki niedoboru witaminy D.

Wiele czynników może powodować niedobór witaminy D:

– zbyt mała ekspozycja na światło słoneczne;

– zbyt ostrożne stosowanie się do zaleceń profilaktyki raka skóry (nie narażać się, natychmiast nosić filtr przeciwsłoneczny);

– weganie, którzy nie spożywają wystarczającej ilości mięsa, ryb, jajek lub produktów mlecznych;

– zaburzenia wchłaniania jelitowego i inne choroby, takie jak mukowiscydoza czy celiakia;

– zdolność wchłaniania witaminy D zmniejsza się z wiekiem;

– witamina D jest często zalecana dla dzieci karmionych tylko piersią, która jest bardzo niska w stosunku do witaminy D;

– mówi się, że osoby z nadwagą cierpią na niedobór witaminy D, ponieważ tłuszcz w organizmie przechwytuje część witaminy D, uniemożliwiając jej krążenie we krwi.

Zaleca się zasięgnięcie porady lekarskiej na temat tego, jaki suplement witaminy D należy przyjmować i w jakiej dawce. Nie zaleca się przyjmowania witaminy D w przypadku chorób takich jak hiperkalkemia. Dlatego ważne jest, aby przed przyjęciem suplementu witaminy D przeprowadzić badanie krwi.

Podobne artykuły
Dodaj komentarz