Jak schudnąć bez efektu jojo?

0
Share

Efektu jojo obawia się każdy, kto rozpoczyna odchudzanie. Zachowanie prawidłowej masy ciała jest bowiem znacznie cięższe od samej utraty wagi.

Tak naprawdę poprzez głodzenie się można stracić nawet do kilkunastu kilogramów w ciągu jednego miesiąca, ale nie jest to najlepsza opcja z uwagi na to, że po tak drastycznym odchudzaniu efekt jojo ma się niemalże murowany.

Chudnięcie bez efektu jojo

No to jak go uniknąć? Jak schudnąć bez efektu jojo?

Aby doprowadzić się do niższej wagi i później bez trudu ją utrzymać, trzeba wbić sobie do głowy kilka kluczowych i uniwersalnych zasad, by zawsze o nich pamiętać.

Pierwsza zasada polega na regularnym jedzeniu.

Teraz jest moda na system żywieniowy nazywany „Intermittent Fasting”, określany skrótem IF, który polega na stosowaniu tzw. okien żywieniowych, w trakcie których zjada się całą wyznaczoną wcześniej pulę kalorii. (Źródło: https://doktorfit.edu.pl/intermittent-fasting/)

Okno żywieniowe przeważnie ma od czterech do maksymalnie ośmiu godzin.

W tym krótkim czasie zjada się wszystkie swoje posiłki, co znaczy, że okres jedzenia trwa np. od godziny dziesiątej rano do czternastej po południu.

Odchudzanie można przeprowadzić w taki właśnie sposób, ale mimo iż jest to sposób modny i teraz polecany nawet przez dietetyków, to jednak dla większości osób nie będzie to metoda optymalna.

Dlaczego? Bo na takim systemie trudno wytrwać do końca życia. Lepiej więc jeść mniejsze posiłki i spożywać je regularnie, wyrabiając sobie prawidłowe nawyki.

Jak więc schudnąć?

Aby waga już nigdy więcej nie wzrosła, warto raz na zawsze pożegnać się z kupowanymi słodyczami.

Miłość do cukru potrafi być wielka, ale trzeba ją niestety jakoś zwalczyć. Słodycze można natomiast przygotowywać samodzielnie.

Świetnie smakują chociażby domowe wypieki, w których zwykły cukier zastępowany jest tym pochodzącym z daktyli – te owoce wystarczy najpierw namoczyć we wrzątku, a potem dodać do ciasta.

Dieta musi też wykluczać alkohol oraz ograniczać ilość przetworzonych pokarmów i soli. Warto też zmienić sposób przygotowywania potraw.

Smażone dania nie są ani zdrowe, ani dietetyczne, dlatego też korzystniejszą obróbką termiczną będzie:

  • pieczenie
  • gotowanie
  • gotowanie na parze

W taki oto prosty sposób każdy może efektywnie przeprowadzić swoje odchudzanie.

Podobne artykuły
Dodaj komentarz